Willemijn Hannessen

Dorpsdichter Nunspeet
Pieter van Heiningen

Willemijn Hannessen

Mijn naam is Willemijn Hannessen, momenteel 22 jaar oud en werkend als docente Nederlands. Ik woon in Nunspeet, waar ik ook geboren en getogen ben; in mijn vrije tijd ben ik graag bezig met muziek, taal en dans. Daarnaast schrijf ik gedichten, dit doe ik vooral omdat ik het niet kan laten om met woorden te spelen.

Sinds kleins af aan ben ik gewend aan het leven in een dorp. Ik heb mezelf ook altijd gezien als een ‘dorps’ meisje. Het gevoel van ons kent ons heb ik mij eigen gemaakt, Nunspeet voelt namelijk als veilig en vertrouwd en overal waar ik ben, loop of fiets is er iemand die ik ken of andersom. Het deel dorps is er dus al een stuk langer dan mijn dichterschap.

Mijn dichterschap is begonnen toen ik klein was, ik vond het heerlijk om verhalen te verzinnen op te schrijven. Langzamerhand veranderde het schrijven van teksten naar gedichten. Kortere stukken tekst met woordspelingen die soms in verbinding stonden met rijm. Tijdens mijn opleiding tot docente Nederlands ben ik dit pas verder gaan ontwikkelen. Ik merkte toen meteen dat dit onderdeel mijn interesse had. Nu ben ik 1 jaar echt actief bezig met dichten en er zijn periodes dat ze maar blijven komen, ook periodes dat het wat minder is. Het leuke aan taal is, is dat je het kan maken en brengen zoals jij dat wil.

Als dichter heb je een bepaald beeld in je hoofd en als het eenmaal staat, ontstaan er diverse beelden. Het moment waarop je voor het eerst naar een gedicht kijkt, is bepalend. Je leest het en je voelt het helemaal of je leest het en dan nog een keer en nog een keer; stukje bij beetje ontdek je jouw beeld. Het kan natuurlijk ook tegenvallen, de woorden zijn niet begrijpelijk, het raakt je niet of het is te saai. Maar dat is ook een beeld van een gedicht. En hoe gaaf is het dat ik als dichter ervoor kan zorgen dat inwoners van de gemeente Nunspeet een beeld vormen over een bepaald onderwerp.

Het allermooist zou zijn als mensen hun beelden delen en zo in verbinding met elkaar komen te staan; dit beschouw ik dan ook als mijn doel.

Mijn gedichten deel ik via deze website. Wil je een gedicht gebruiken? Dat mag gerust als je mij vooraf informeert en mijn naam vermeldt.